
Procedures, regelgeving, verzekeringen, auto, gezondheidszorg, belasting, telefoon, internetaansluiting… Sinds mijn twintigste regel ik dit zelf. En ook als je geboren en getogen bent in Nederland kan dit ingewikkeld zijn. Maar als je naar het buitenland verhuist, hoe dicht bij dat buitenland ook is, dan moet je ineens alles weer opnieuw gaan uitvinden. En als er geen eenduidige regelgeving is, kan dat best ingewikkeld zijn.
We gaan pas eind van dit jaar verhuizen. Maar we merkten al snel dat we ruim de tijd moeten nemen: om zaken hier af te ronden, om zaken daar te starten. Maar vooral om een duidelijk beeld te krijgen van wat er geregeld moet worden en hóe dat dan gedaan moet worden. Wat is de volgorde der dingen? Hoeveel tijd heb je uiteindelijk om zaken concreet te regelen? Kun je al een gezondheidsverzekering nemen in Italië bijvoorbeeld, als je nog in Nederland staat ingeschreven, zodat er een overlap is. Want als je je uit Nederland laat uitschrijven, stopt die verzekering direct. Hoeveel tijd is er om een Nederlands kenteken om te zetten in een Italiaans kenteken? En wat betekent uitschrijven uit Nederland voor mijn autoverzekering? En als je in het buitengebied zonder glasvezel of kabelaansluiting woont, hoe regel je dan snel en stabiel internet? Kan ik remote werken: zijn er leuke klussen op de markt?
Alle vragen en aandachtspunten staan op digitale ‘sticky notes’. Gele notes moeten nog worden uitgezocht, de groene zijn al van een antwoord voorzien. En ik ben lid geworden van talloze facebookgroepen, over emigreren en meer specifiek, wonen in Italië. Er is geen eenduidige regelgeving, dat kan in Italië per regio, provincie en gemeente verschillen. Er zijn dus ook geen eenduidige antwoorden. Maar het meest eenduidige antwoord dat ik uit alle posts in die facebookgroepen haal is: heb geduld. Veel, heel veel geduld.