
Nog niet zo heel lang geleden had ik niet kunnen bedenken dat ik een citroenboom in mijn achtertuin zou hebben. En een granaatappelboom, een mispelboom en mandarijnenboom. Maar nu heb ik zo'n tuin, al wonen we er nog niet. Buurman Celestino gaat er bovendien nog een pruimen- en abrikozenboom planten. Voor een stek van mijn vijgenboom bij het vorige huis heeft hij al gezorgd. Die vijgenboom is inmiddels tientallen jaren oud. De afgelopen zomers gaf deze boom meer dan een kilo vijgen per dag.
Maar wat doe je met al dat fruit? Toen we dit huis kochten, in december, hing de boom vol met citroenen. In december nam ik er een paar mee naar Nederland. Ik zocht een limoncello recept op en voila! Een nieuwe bezigheid is geboren.
Negentig citroenen heb ik geschild. Eerst met een dunschiller met plastic handvat. Geen goed idee: het handvat lost namelijk langzaam op door het zuur. Wie grotere hoeveelheden limoncello wil maken, koopt degelijke metalen dunschillers. En er mag geen flintertje wit aan de schillen zitten. Dus niets ‘grote stappen snel thuis’. Nee, er moet aandachtig en zorgvuldig geschild worden.
En dan begint het grote geduld oefenen. De schillen gaan in een glazen pot met alcohol, minimaal drie dagen op een donkere plek laten staan (iedere dag even schudden). Vervolgens moet het alcoholmengsel worden gezeefd en gemengd met suikersiroop. Op dit moment voltrekt zich een wonder: het mengsel krijgt de kenmerkende heldergele limoncellokleur. Helaas is het wachten nog niet voorbij. Na het bottelen moet de limoncello nog zeker twee weken rijpen.
Negentig citroenen, negen liter limoncello, een paar liter citroensiroop, citroensorbet (en dus scropino’s) en een paar zakken citroenschijfjes in de vriezer. En dat was slechts een fractie van de hoeveelheid citroenen aan mijn boom…
Ik vond mijn (snelle) limoncellorecept op de website van 'alle italiaanse'. Daar delen Italiaanse expats in Nederland hun beste recepten. Een winwinsituatie, want zij leren zo Nederlands en in ruil daarvoor geven zij Nederlanders de Italiaanse keuken.
Ga hier naar het limoncellorecept